Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Garsonjera

Život u malom stanu mnogima se čini kao kazna. Iznenadiće Vas koliko jedna takva mala garsonjera, može postati veliki i udoban dom samo ako se pažljivo osmisli.

Uredjenje malih stanova zahteva daleko više domišljatosti u odnosu na velike kvadrature. Nameću nam se velika pitanja – kako urediti dnevni i spavaći deo, kako izbeći osećaj prenatrpanosti, šta učiniti sa trpezarijskim stolom koji nam se čini kao višak?

Najvažnija stavka u uredjenju garsonjere, jeste organizacija prostora i odabir adekvatnog nameštaja. Izbegavajte glomazne garniture, stolove i ormane. Neka preovladaju svetle nijanse, a tamne ostavite za detalje.

slika

Iako je u jednoj sobi i dnevna i spavaća soba kao i kuhinja i trpezarija potrudite se da vizuelno odvojite ove celine.

Kuhinja i trpezarija

Kuhinjske elemente napravite po meri kako bi najbolje iskoristili svaki milimetar. Obavezno kupite i aspirator kako bi što više smanjili da se miris od kuvanja proširi po celoj prostoriji.

Trpezarijski sto neka bude što manji. Ukoliko ste mladi i ne smeta Vam da jedete za shankom, ovo je idealno rešenje za Vas. Osim što ćete uštedeti na prostoru jer nećete imati klasičan sto koji će oduzimati puno mesta, takodje ćete odvojiti kuhinju od ostatka prostorije. Ukoliko Vam se pak ne svidja ova ideja a nemate mesta ni za mali sto, razmislite o stolu na sklapanje koji se kači na zid.

shank

stosto

Dneva i spavaća soba

Svakodnevno spavanje na krevetima na razvlačenje nije najudobnije rešenje. Medjutim u zavisnosti od kvadrature ovo će možda biti Vaše jedino rešenje. Ako imate dovoljno mesta, odvojite spavaću sobu od dnevne, postavljanjem polica za knjige koje nemaju frontove i ledja, tačnije kroz koje ćete moći da gledate iz dnevne u spavaću sobu i obrnuto. Mogu Vam poslužiti i paravani, ali vodite računa da i oni budu koliko – toliko transparentni kako ne bi postigli kontraefekat i smanjili sobu.

odvojeno

Ormari i ostava

Jedan od najvećih problema života u garsonjeri jeste gde sa svim stvarima. Gde smestiti odeću, obuću, peškire, posteljinu kao i malu belu tehniku (peglu, usisivač...). Kada je reč o ormarima, najbolje bi bilo napraviti ormar po meri i to od poda do plafona. Pametno iskoristite svaki njegov deo. Za dobijanje još skladišnih mesta, izaberite krevet sa fijokama, kao i garnituru u koju možete odložiti stvari.

slika

Osvetljenje

Garsonjere se često nalaze ušuškane izmedju ostalih stanova, tako da uglavnom imaju samo jedan spoljašnji zid i samim tim vrlo ograničen dovod svetlosti. Prozore nemojte prekrivati teshkim i tamnim draperijama, već prozirnim zavesama od laganog materijala kako bi obezbedili dovoljnu količinu svetlosti. Ukoliko postavite neko ogledalo blizu prozora, ono će reflektovati svetlost i učiniti stan još svetlijim.

soba

Vaše mišljenje nam je važno!

Vaša ocena: None Average: 4.8 (18 votes)
Sviđa mi se!

Autor: Jovana Milivojević

Apsolvent Šumarskog fakulteta u Beogradu na odseku Prerada drveta (podsmer Enterijer i dizajn nameštaja). Zainteresovana za sve vezano za ovu struku, uvek otvorena za sugestije i spremna da da savet kome god da je on potreban.

Slični tekstovi

Slične galerije

Komentari

Pošalji novi komentar

Sadržaj ovog polja se čuva u privatnosti i neće biti javno prikazan. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.