Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

" Decoupage" tehnika na nameštaju

Jednostavna tehnika koja može da promeni izgled Vašeg nameštaja i doma za kratko vreme.

Decoupage (dekupaž) tehnika je jedna od najstarijih tehnika ukrašavanja predmeta. To je lepljenje papirnih isečaka na materijale od drveta, plastike, keramike, metala. Oni sa malo mašte i volje ovom tehnikom mogu potpuno da izmene izgled stana ili da učine gotovo sve što se može zamisliti.

Najčešće se ovom tehnikom ukrašavaju komadi drvenog nameštaja koji se prekrivaju isečcima iz magazina, novina ili ukrasnih papirantih salveta. Kod ove tehnike cilj je postići da se isečci, motivi koje lepite potpuno uklope u pozadinu, tako da izgledaju kao da su slikani ili štampani na površini koju ukrašavamo.

Postupak ove tehnike je da se prvo  nanosi lepak na površinu koju ukrašavamo i potom lepimo motiv, isečak. Treba lepiti pažljivo i izabrati motiv, koji je tanak kako se ne bi previše isticao od površine. Potrebno je ravnomerno nanositi lepak kako ne bi imali nabore koji estetski narušavaju izgled. Ako lepimo motive sa paprinih salveta, potrebno je prvo tu salvetu potopiti u vodu i iscediti višak, pa tek onda nanositi na površinu. Na kraju sve treba strpljivo pričekati da se osuši, a potom naneti lak za tu namenu.


 

Ova tehnika je jako stara i potiče iz Japana. Ranije je bila jako komplikovana i da bi se došlo do krajnjeg izgleda predmeta bilo je potrebno da se preko povšine pređe 40 puta lakom, ali sada je sve to olakšano i mogu se kupiti gotovi proizvodi koji u sebi sadrže i lepak i lak i potrebno je samo jednom preći.

 

Pored lepkova specijalno namenjenih za ovu tehniku, možemo koristiti i tutkalo razblaženo sa vodom.

 Do modernog nameštaja u vašem domu možete doći lakim putem upotrebljavajući decoupage tehniku. Malo mašte i volje i napravićete unikatne predmete kojima će se svi diviti.

 

Vaše mišljenje nam je važno!

Your rating: None Average: 4.8 (40 votes)
Sviđa mi se!

Autor: Jovana Cvetković

Bavim se projektovanjem nameštaja i dizajnom enterijera, kao i na istraživanju višefunkcionalnog nameštaja. Počnite da razmišljate "višefunkcionalno" i rešićete problem sa viškom sadržaja u vašem domu.

Slični tekstovi

Slične galerije

Comments

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.