Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Aranžiranje cveća – 10 TRIKOVA za lepši i dugotrajniji cvetni aranžman

Predstavljamo vam 10 trikova kojima možete vizuelno poboljšati vaš cvetni aranžman, ali i učiniti da duže krasi enterijer.
  1. Kako seći stabljike cvetova?

Osnovni trik koji treba primenjivati za dugotrajnost i bolju hidrataciju cveća jeste sečenjem stabljika. Svaku stabljiku isecite makazama pod uglom od 45° na oko 2 cm udaljenosti od kraja. Veća površina zahvataće više vode i produžiti trajanje i kvalitet buketa.

Aranžiranje cveća – 10 TRIKOVA za lepši i dugotrajniji cvetni aranžman 1

Info plus: Kalama secite kraj stabljike na svakih nekoliko dana, jer truli krajevi koji se stvaraju sprečavaju dovod i protok vode u ostatak biljke te brže vene.

  1. Kako otvoriti preostale cvetove?

Često se dešava da pojedini cvetovi iz buketa ostanu ne otvoreni i poluotvoreni. Uzmite te cvetove i stavite ih u toplu vodu na jedan minut, a odmah potom prebacite u hladnu i ostavite dvadeset minuta. Cvetovi će se otvoriti do maksimuma.

Aranžiranje cveća – 10 TRIKOVA za lepši i dugotrajniji cvetni aranžman 2

Na slici: roze božur.

  1. Kako produžiti trajanje buketa za nekoliko dana?

Pre nego što stavite sveže cveće u vazu, vodi dodajte nekoliko kapi votke i kafenu kašičicu šećera, kako bi cveće ostalo duže sveže. A kada cveće počne da vene, dodajte jedan šot votke u vodu i produžićete mu životni vek za par dana.

Aranžiranje cveća – 10 TRIKOVA za lepši i dugotrajniji cvetni aranžman 3

Na slici cvet: narandžaste lale.

  1. Kako zalivati orhideje?

Jedan od cvetova koji je izuzetno težak za gajenje jeste orhideja. „Zalivanje“ ledenom kockom će vam pomoći u njenom održavanju. Za jedan cvet orhideje u saksiji potrebna je jedna kocka leda koju ćete stavljati svake nedelje. Kocka leda se održava u zemlji i lagano, svakodnevno navodnjava biljku.

Aranžiranje cveća – 10 TRIKOVA za lepši i dugotrajniji cvetni aranžman 4

Na slici: stabljika cveta orhideje.

  1. Kako očuvati svežinu vode?

Vodu cveću ne treba menjati često, ali je njena svežina svakako neophodna. Kako biste produžili svežinu vodi, ubacite u vodu bakarni novčić, i to što stariji jer su oni imali veći procenat bakra u sebi nego što je to danas slučaj.

Aranžiranje cveća – 10 TRIKOVA za lepši i dugotrajniji cvetni aranžman 5

Na slici: cvet i mahuna skabioze.

  1. Kako osušiti cveće?

Sitno poljsko ili livadsko cveće, kako se najčešće kod nas naziva, ima prednost jer može da se osuši, čime dobijate dugotrajan aranžman koji ne traži nikakvo održavanje. Kada sušite cveće neka obavezno bude okačeno naopako i to na vetrovitom mestu.

Aranžiranje cveća – 10 TRIKOVA za lepši i dugotrajniji cvetni aranžman 6

Na slici: venac od poljskog cveća.

  1. Šta sa kratkim cvetovima?

U buketu se često nađu kratki cvetovi ili oni kojima su stabljike oštećene, počele da trule, propadaju i sl. Nemojte ih bacati već odsecite sve oštećene krajeve i napravite mini aranžman koji ćete staviti u dekorativnu šoljicu sa tacnom.

Aranžiranje cveća – 10 TRIKOVA za lepši i dugotrajniji cvetni aranžman 7

Na slici: roze ljutić, lavanda i poljsko cveće.

  1. Kako napraviti aranžman od čuvarkuće?

Iako na izgled sasvim jednostavna, čuvarkuća je izuzetno dekorativna biljka i inspirativna za dekoracije. Jedan od lakih načina da napravite dekoraciju njome jeste uz pomoć činija za sladoled koje možete naći na pijacama, buvljacima i u hipermarketima. Napunite ih zemljom sa hranljivim materijama i pomoću flaše sa raspršivačem prskajte zemlju dok ne dobije „mokar izgled“. Postavite cvet čuvarkuće na sredinu i poprskajte još malo. Vremenom, počeće da pušta korenje, a održavajte je tako što ćete je jednom nedeljno zalivati istim sistemom prskanja do „mokrog izgleda“.

Aranžiranje cveća – 10 TRIKOVA za lepši i dugotrajniji cvetni aranžman 8

Na slici: cvetovi različitih vrsta biljke čuvarkuće.

  1. Kako napraviti uredan cvetni aranžman?

Trik sa selotejp trakom pomoći će vam da u potpunosti ostvarite željeni izgled cvetnog aranžmana. Kao što je prikazano na slici, napravite mrežu po otvoru činije tj vaze za aranžman. Veličina kvadrata zavisiće od veličine činije, debljine stabljika, gustine i veličine cvetova. U kvadratu po obodu činije cvetove stavljajte pod uglom kako bi pokrili ivicu činije i ostavili prostora u sredini. Prema sredini smanjujte ugao, kako biste konačno u sredini cvetove postavljali vertikalno.

Aranžiranje cveća – 10 TRIKOVA za lepši i dugotrajniji cvetni aranžman 9aAranžiranje cveća – 10 TRIKOVA za lepši i dugotrajniji cvetni aranžman 9bAranžiranje cveća – 10 TRIKOVA za lepši i dugotrajniji cvetni aranžman 9c

Na slici: plava hortenzija, mahuna skabioze, lavanda, cveće kod nas poznato kao lažna ruža ljubičasta i petlova kresta.

  1.  Kako ukrasiti stranicu providne vaze?

Osim što cvećem dekorišemo stan, takođe je i vaza važan deo dekora. Stavljanjem vaze u vazu možete za svaki aranžman imati novu vazu bez mnogo ulaganja. Stavite manju vazu u veću, a međuprostor ispunite limunom na primer. Dobro je da vaze budu istog oblika, ali kao što je na slici prikazano i različitim oblikom možete postići željeni efekat. U datom primeru međuprostor ispunjen je kriškama limuna kako bi se vizuelno slagao sa cvetom suncokreta. Takođe možete upotrebiti i limetu, narandžu i sl. Takođe unutrašnjost možete ispuniti i dekorativnim peskom, braon šećerom ili se poigrati, pa slojevima različitih semenki stvoriti dekor po želji.

Aranžiranje cveća – 10 TRIKOVA za lepši i dugotrajniji cvetni aranžman 10aAranžiranje cveća – 10 TRIKOVA za lepši i dugotrajniji cvetni aranžman 10b

Na slici: cvetovi suncokreta.

Vaše mišljenje nam je važno!

Vaša ocena: None Average: 4.3 (6 votes)
Sviđa mi se!
Reference:

Autor: Ana Divac

Dizajner, projektant nameštaja i enterijera, dekorater i autor-saradnik u on-line magazinima. Diplomirani inženjer prerade drveta - projektovanje nameštaja i enterijera. Moto: Funkcija i estetika ne isključuju jedna drugu.

Slični tekstovi

Slične galerije

Komentari

Pošalji novi komentar

Sadržaj ovog polja se čuva u privatnosti i neće biti javno prikazan. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.