Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Amsterdam style

Holandski enterijeri su poznati i priznati kao vrhunac opuštene, udobne elegancije, koja poziva na lak i zdrav život. Spoj starog i modernog, minimalizma i rustike, belog i jarkog, doneće vedrinu i lakoću bilo kojem domu.

Najveći utisak pri posmatranju holandskih domova je stil, enterijeri su moderni, nenapadni, ali sa ponekim detaljem, sitnicom sa putovanja ili nasleđenim antikvitetom. Kombinacija starinskih, kanalskih kuća jarkih boja i savremenog skandinavskog dizajna stvara toplo-hladni ambijent enterijera u kojem ima malo nameštaja, ali se ukućani ipak osećaju prijatno i ušuškano.

Trpezarijski sto, simbolično predstavlja i centar zbivanja u domu, je jednostavnog, oblog oblika, izrađen od drveta, a okružuju ga moderne stolice.

Parket je neizostavan element u amsterdamskom stanu. Bez teških, prašnjavih tepiha i prostirki, parket od javora ili drugog svetlog drveta je delimično neobrađen, radi rustičnog izgleda.

Zidovi su nežnih boja, možda akcentovani nekim detaljima, ali i dalje svetli, što u kombinaciji sa parketom daje iluziju većeg prostora, a više svetlosti u stanu donosi prozračnost i svežinu.

Najizraženiji motiv je bela boja. Prilikom dekoracije svog doma, većina ljudi bi se plašila da koristi bele tonove u tolikoj meri, koliko to Holanđani rade, ali efekat sterilizovane bolnice je vrlo lako izbeći. Načini za to su, pre svega, znalačko dodavanje detalja i sitnica prostoru, zatim, malo nereda, koji nastaje spontano u svakom dinamičnom prostoru.

Što se tiče detalja koji mogu da "prođu" u ovom stilu, to su sve one sitnice za koje mislite da se nigde ne uklapaju: stari ramovi za slike, prazan akvarijum ispunjen školjkama sa letovanja, knjige šarenih korica...

Trik je u tome da pronađete harmoniju između minimalističke "postavke" u vidu nameštaja, poda, plafona, osvetljenja, sa detaljima čiji je zadatak da unesu toplinu u prostor. Ne zna se koji od dva ekstrema je veći promašaj: hladna, bela prostorija sa hipermodernim nameštajem ili nebrižljivo nabacane gomilice nepotrebnih stvari.

Najveću lepotu amsterdamskog enterijera sigurno predstavljaju divne i, možda, nezamislive kombinacije stilova- starog i novog. Niko ne bi pomislio da bi zlatni ram iz XVI veka tako lepo izgledao pored modernog trpezarijskog stola. Ili nasleđeni set srebrnog escajga u kombinaciji sa belom lampom u stilu art dekoa.

Spajanje savremenog uređenja enterijera i brige o okolini i jarkih kućica starijih više od pet vekova, predstavlja odličnu metaforu za amsterdamski način života: poštovanje tradicije, ali i gledanje u budućnost.

 

Vaše mišljenje nam je važno!

Your rating: None Average: 4.2 (9 votes)
Sviđa mi se!

Autor: Anđela Damjanović

Završila školu za dizajn u Novom Sadu,smer dizajn enterijera, student Fakulteta tehničkih nauka. Ljubitelj istorije umetnosti,arhitekture i dizajna.

Slični tekstovi

Slične galerije

Comments

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.