Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

100 stolica u 100 dana

Da reciklaža može i treba biti i umetnost, dokazao je italijanski dizajner Martino GAMPER, koji je kombinovanjem znanja iz istorije dizajna i odbačenog nameštaja dobio 100 fenomenalnih stolica. Pogledajte o čemu se zapravo radi.

Istražujući i pripremajući se za predstojeći Belgrade Design Week otkrila sam vrlo kvalitetne dizajnere i umetnike. Što je još važnije otkrila sam neke fenomenalne projekte na kojima su ovi umetnici radili.

Jedan od tih projekata je i ovaj koji se i zove kako naslov teksta glasi: „100 chairs in 100 days“.

Martino GAMPER je italijanski dizajner i projektant nameštaja, koji živi i radi u Londonu, dakle, na BDW 2012. dolazi iz Engleske.

Martino GAMPER u radionici

Tokom dve godine, Martino GAMPER je prikupljao odbačene stare stolice koje je pronalazio pored kontejnera, među starim odbačenim stvarima, od prijatelja koji su hteli da bace stare stolice i td.

Rezultat ovog dvogodišnjeg sakupljanja je 100 potpuno novih stolica nastalih za 100 dana. Izrađene su ručno u radionici umetnika.

izložba u Londonu 2007.

Iako deluju sasvim nasumično i slučajno odabrane ovi unikatni komadi nameštaja pokazuju visoko znanje o istroiji dizajna i projektovanja nameštaje koje Gamper poseduje.

izložba u Londonu 2007.drvena stolica

 

Prva izložba na kojoj su predstavljena bila je u Londonu 2007. godine u 5 Cromwell Place-u i izazvala je ogromno interesovanje. Dve godine predstavljena je i u Milanskom muzeju Triennale design museum.

Gitara kao naslonSedište od metalne pletene korpe

Pojedini komadi dopunjeni su mrežastim metalnim ili drvenim konstrukcijama. Interesantne su kombinacije plastičnih stolica koje se kod nas pronalaze na buvljaku zaista jeftino i drvene koje su od istorijskog značaja i čija je cena izrade daleko veća.

Fioke su dobrodošle na svakom mestu

Ponekim delovima stolica je promenjena i namena, pa je tako naslon postao mehanizam za ljuljanje.

Naslon kao mehanizam za ljuljanjeKombinacija plastične i drvene stolice

Ramovi stolica načinili su jednu sasvim novuVisoki naslon ili dubok sedalni deo, šta više volite

Drvo i koža, prirodni materijali su uvek savršen spojSedište od bickle za odličnu barsku stolicu

Ovo su samo neke od sto koliko ih ima, na zvaničnom sajtu dizajnera možete pogledati ostale.

Vaše mišljenje nam je važno!

Vaša ocena: None Average: 4.2 (6 votes)
Sviđa mi se!

Autor: Ana Divac

Dizajner, projektant nameštaja i enterijera, dekorater i autor-saradnik u on-line magazinima. Diplomirani inženjer prerade drveta - projektovanje nameštaja i enterijera. Moto: Funkcija i estetika ne isključuju jedna drugu.

Slični tekstovi

Slične galerije

Komentari

Pošalji novi komentar

Sadržaj ovog polja se čuva u privatnosti i neće biti javno prikazan. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.