Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Boje u enterijeru

Jedan od prvih koraka pri uređivanju stambenog ili bilo kog drugog prostora je odabir boja za taj prostor. Nije dovoljno samo odabrati boju koja vam je omiljena, jer svaka boja utiče na određeni način na psihu i raspoloženje.

 pear-green-room-domino

Odabir boje zavisi od dosta faktora. Shodno veličini prostorije, osunčanosti tj. orjentaciji prema stranama sveta,  nameni, visini plafona, stilu nameštaja i efekta koji želimo da postignemo biramo boju za određenu prostoriju.

yellow-wallgreen-living-room2

Kod primene boja u enterijeru generalna podela boja je na tople (žuta, narandžasta, crvena) i hladne boje (zelena, plava, ljubičasta). Tople boje se češće koriste za prostorije u kojima se obavljaju razne aktivnosti - dnevna soba, trpezarija, soba za igru, druženje, a hladne boje su više namenjene za prostorije za odmor i relaksaciju.

kids-room-design3

Skoro svaka boja može imati i pozitivan i negativan efekat. Pozitivan ili negativan efekat može biti i stvar lične prirode, naš subjektivni doživljaj određene boje. Loša procena veličine sobe, strana sveta, geometrije prostorije ili odabira zidova koji će biti ofarbani takođe može proizvesti negativan efekat.

819.4.09-blue-tree-blik1

U zavisnosti na koju stranu sveta je orjentisana određena prostorija upotreba iste boje može stvoriti totalno drugačiji efekat u njoj.Takođe i nijanse boja unose različitu atmosferu. Mirniju notu u prostor unose svetle nijanse neke boje, a dinamičniju notu tamne nijanse. Evo kako određene boje utiču na našu psihu i gde bi ih trebalo primenjivati.

kids-room-decor-yellow-3

Žuta je boja raspoloženja i sreće, jer asocira na sunce kao izvor životne energije. Pristaje svakoj prostoriji. Najčešće za dečije sobe i igraonice za decu.

1025200710507

Narandžasta boja je boja raspoloženja i druženja. Širi pozitivnu vibraciju i uvodi interakciju u prostor, a pored toga otvara aptetit za hranom pa je kao takva dobra za primenu u kuhinjama, trpezarijama, prostorima za okupljanje ljudi.

modern red white black room

Crvena boja je boja energije, aktivnosti, jakih emocija tako da ne pristaje svakoj prostoriji. Primenjuje su u dnevnim sobama ili prostorijama gde ima protoka ljudi. green-room-domino1

Zelena je boja relaksacije, odmora, svežine i elegancije. Asocira na prirodu i s toga unosi mir i harmoniju u prostor. Pogodna je za sve prostorije kojima je potrebna mirna nota. Stimuliše koncentraciju pa je dobra i za radne sobe.

room3

Plava boja unosi osećaj čistoće u prostor, čini prostor prijatnim za boravak i idealna je za radne sobe i prostorije u kojima je potreban mir.

children-room

Takođe treba voditi računa i o kombinaciji boja u prostoriji. Kombinacija boja istog tona, a različite nijanse ili susednih boja iz spektra čine prostor prijatnim i relaksirajućim. Kontrastne (komplementarne) boje u kombinaciji unose dinamiku  u prostor.

Vaše mišljenje nam je važno!

Vaša ocena: None Average: 4.8 (4 votes)
Sviđa mi se!

Autor: ana

Ana Popović Vujović, diplomirala na Arhitektonskom fakultetu 2006 u Beogradu. Pored projektovanja objekata bavi se i projektovanjem i uređenjem enterijera.

Slični tekstovi

Slične galerije

Komentari

Tema je jako

Tema je jako interesantna.

Dobro je obradjena i mislim da zbog svoje slozenosti daje mogucnost da se pojavi i u nekom nastavku.

Pošalji novi komentar

Sadržaj ovog polja se čuva u privatnosti i neće biti javno prikazan. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.