Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Boemski detalji u enterijeru

Boemski stil je u vreme Oskara Vajlda bio način života, a danas ga možemo nazvati stilom u modi i dekoraciji. Suština tog stila je harmonija. Da biste postigli efekat boemstva kombinujte stare i nove, efektne detalje iz celoga sveta.

Sam termin “boemstvo” znači “udoban dom”.  Boemski stil je u vreme Oskara Vajlda bio način života, a danas ga možemo nazvati stilom u modi i dekoraciji.  Suština tog stila je harmonija, a za postizanje te harmonije  zaslužni su detalji koji nas čine opuštenim, udobni komadi nameštaja u našem životnom prostoru. Postoje neki trikovi za postizanje takvih efekata - recimo: kombinovanje starog i novog, ulaganje u efektne detalje (poput zavesa, lampi, prostirki ...), kombinovanje stilova iz različitih epoha ili kultura.

Međutim, lepota boemskog stila je u tome što je sve dopušteno, sve je stvar mašte i inspiracije, a posebno ličnih uspomena - fotografije iz detinjstva, uspomene sa putovanja ili detalji koje sami možemo napraviti. Boemski stil reflektuje čoveka i njegova osećanja.

Koristite zemljane tonove (braon, svetlo bordo, maslinasto zelenu, boju peska) akcentovanu detaljima jačih ili drečavih boja. Glavna odlika boemstva su žive boje. Nemojte se plašiti da će se mnogo tonova i nijansi na jednom mestu međusobno gušiti, sve dok soba odaje ušuškan i prijatan osećaj.

Ubacite u svoj prostor romantične detalje - sveće, unikatne ramove za slike ili fotografije, antikvarne knjige, maštovite saksije i slično. Svaki detalj koji ima neku ličnu notu je pravi pogodak ako želite da uredite prostor u ovom stilu.

Nabavite lake providne zavese u efektnim bojama - crvene, ljubičaste ili narandžaste. Mogu biti jednobojne, slojevite, sa printom ili čak ručno oslikane bojom za tkanine.

Ako ste spremni na neka veća ulaganja možete nabaviti komade retro nameštaja, antikvarnog nameštaja ili čak savremene kopije klasičnog stilskog nameštaja. Interesantni su viktorijanski stil i barok, posebno rokoko, ali nema pravila.  Interesantni komadi nameštaja koji mogu uticati na prostor kao detalji su  komode, stočići, fotelje, ogledala, svećnjaci ili čak veliki kristalni lusteri.

Uramite postere i okačite ih na zidove. Tematika može biti raznovrsna. U pitanju mogu biti filmski plakati, reprodukcije klasičnih remek dela ili retro-reklamni posteri. Mogućnosti su bezbrojne, a prostor će svakako biti ispunjeniji i topliji.

 

Vaše mišljenje nam je važno!

Your rating: None Average: 4.3 (11 votes)
Sviđa mi se!

Autor: Anđela Damjanović

Završila školu za dizajn u Novom Sadu,smer dizajn enterijera, student Fakulteta tehničkih nauka. Ljubitelj istorije umetnosti,arhitekture i dizajna.

Slični tekstovi

Slične galerije

Comments

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.