Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Barselona stolica

Roeva (Mies Van Der Rohe) fotelja, sto i sofa iz kolekcije "Barselona" projektovane su za odmor španskog kraljevskog para tokom njihove posete Nemačkom nacionalnom paviljonu na Međunarodnoj industrijskoj izložbi u Barseloni 1929. godine.

3

Roeva (Mies Van Der Rohe) fotelja,  sto i sofa iz kolekcije "Barselona" projektovane su za odmor španskog kraljevskog para tokom njihove posete Nemačkom nacionalnom paviljonu na Međunarodnoj industrijskoj izložbi u Barseloni 1929. godine,  paviljona koji je projektovao sam - Mis van der Roe (1886-1969).

62 12

Zbog svoje namene,  fotelja je nalik tronu, ima konstrukciju antičkih i srednjovekovnih "iks" stolica. "Barselona" je realizacija Roevih stavova "manje je više" i "bog je u detaljima".

2barcelona_chair

U originalnoj verziji sedište i naslon bili su tapacirani belom jarećom kožom. Roe je očekivao da će tako zauvek i ostati s obzirom na to da nije planirao masovnu izradu "Barselone".  Pa ipak, nakon Drugog svetskog rata odobrio je Knolu da je proizvodi.  Izmene u svom dizajnu, neophodne zbog promena tehnologije, strogo je nadgledao.

4 furniture-design-barcelona-chair

Moderan klasični dizajn Barselona stolice postaje jedan od najpoznatijih u periodu Bauhausa i širom sveta poznat kultni detalj.

5

Vaše mišljenje nam je važno!

Vaša ocena: None Average: 4.8 (5 votes)
Sviđa mi se!

Autor: ana

Ana Popović Vujović, diplomirala na Arhitektonskom fakultetu 2006 u Beogradu. Pored projektovanja objekata bavi se i projektovanjem i uređenjem enterijera.

Slični tekstovi

Slične galerije

Komentari

Pošalji novi komentar

Sadržaj ovog polja se čuva u privatnosti i neće biti javno prikazan. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.