Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Balkon - vaša mala oaza

Postoji toliko neiskorišćenih balkona i terasa koji se ili ne koriste ili služe za odlaganje raznih kućnih stvari. Uredite svoj balkon za predstojeće lepe dane koji dolaze,, a za uzvrat ćete dobiti oazu za odmor i relaksaciju.

  Postoji toliko neiskorišćenih balkona i terasa koji se ili ne koriste ili služe za odlaganje raznih kućnih stvari. Raščistite svoj balkon i uredite ga za predstojeće lepe dane koji dolaze. Potrebno je samo malo truda, a za uzvrat ćete dobiti puno – svoju malu oazu za odmor i relaksaciju.

Razmislite o tome koliko ćete često koristiti balkon ili terasu, da li preko cele godine ili u određeno godišnje doba. Takođe je bitno i doba dana koje ćete provoditi na balkonu. Shodno tome balkon možete da uredite kao kutak za ispijanje kafe u toku dana  ili možda romantični ambijent u večernjim satima uz diskretnu rasvetu...

Takođe je bitno da odaberete adekvatan nameštaj za sedenje. Vodite računa da li se radi o nadkrivenom ili nenatkrivenom balkonu, pa shodno tome birajte (vodootporne) materijale. Za male balkone idealan je nameštaj manjih gabarita. Ukoliko se radi o krovnoj terasi koja je uglavnom veći prostor imate svakako i veću slobodu pri odabiru nameštaja. Dobro rešenje kako biste iskoristili svaki centimetar prostora je da ukrojite određene komade nameštaja i napravite ih po svom nacrtu. To su obično klupe na otvaranje ili mesta za držanje cveća, baštenskog alata...

Što se cveća tiče gotovo da ne postoji terasa ili balkon na kojoj nema bar jedne saksije s cvećem. Ukoliko ste ljubitelj cveća napravite svoj mali cvetni vrt. Uz cveće možete dodati i malu fontanu koja će dodatno osvežavati ambijent. Izaberite biljke koje odgovaraju domaćoj mikroklimi. Praktično je uzgajati i začinsko bilje u saksijama. Saksije možete ovešati na prazan deo zida ili unutrašnju stranu ograde ili ređati po policama ili podu.  Za pravilno uzgajanje biljaka možete konsultovati  pejzažnog arhitektu koji će vam dati adekvatne savete i ideje oko uređenja vaše male oaze.

Kad se odlučite da li ćete i koje biljke držati na balkonu izaberite i adekvatnu boju za detalje koji će se tu naći. Jastuke, prostirke, saksije, vaze i nameštaj birajte u jednom tonu kako biste vizuelno smanjili količinu detalja. Ukoliko želite da akcentujete ambijent dodajte još jedan različit ton.

Vaše mišljenje nam je važno!

Vaša ocena: None Average: 4.8 (11 votes)
Sviđa mi se!

Autor: ana

Ana Popović Vujović, diplomirala na Arhitektonskom fakultetu 2006 u Beogradu. Pored projektovanja objekata bavi se i projektovanjem i uređenjem enterijera.

Slični tekstovi

Slične galerije

Komentari

A swinging chair on the

A swinging chair on the terrace is just so cool! I love the first picture: pink chairs and that colorful rug are so much fun! Thanks for this post, Ana! xoxo

Pošalji novi komentar

Sadržaj ovog polja se čuva u privatnosti i neće biti javno prikazan. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.