Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Afrički stil

Afrički stil, sa svojim bojama, dezenima i materijalima, asocira na pustolove, istraživače i svetske putnike. Koristi isključivo prirodne materijale, dajući prednost ručno rađenim komadima nameštaja ili dekorativnim elementima.

Pričati o afričkom stilu u uređenju enterijera nije lako, jer predstavlja mešavinu više regionalnih uticaja unutar kontinenta. Severna Afrika je pod jakim uticajem Srednjeg istoka i arapske tradicije, kao i Francuske, Španije i Portugala, dok je na južnom delu kontinenta jak uticaj ostavila engleska kolonija. Iako ne treba zanemariti viševekovni uticaj drugih kultura, srž celokupne afričke kulture je plemenska tradicija koja predstavlja mešavinu simbola i elemenata iz prirode. Afrika je zemlja vrlo bogate istorijske pozadine, što predstavlja dobru polaznu tačku u uređenju enterijera, pored boja, dezena i materijala koji je predstavljaju. Afrički stil bez obzira na pregršt boja i dezena, predstavlja ozbiljan pristup stilu življenja i veliko poštovanje iskonskih predaka. Asocira na pustolove, istraživače, prirodnjake i svetske putnike. Koristi isključivo prirodne materijale, dajući prednost ručno rađenim komadima nameštaja ili dekorativnim elementima.

Boje u afričkom domu mogu ići u dve krajnosti. Mogu se koristiti jarki prirodni pigmenti: plava, crvena, ljubičasta, zelena, plameno narandžasta ili oker za postizanje potpune egzotičnosti, simbolišući izlaske i zalaske Sunca, savanu i oaze. Drugu krajnost predstavlja igra neutralnim, zemljanim tonovima koja simbolizuje ravnotežu i bliskost prirodi, a ujedno predstavlja i praktičnost u unutrašnjem uređenju. Najzastupljenija boja je tamno braon, skoro isključujući crnu iz upotrebe.

Drvo je dominantno u afričkom enterijeru i koristi se za nameštaj, ali i sve dekorativne elemente. Prirodni materijali su obavezni, a koriste se hrastovina, tikovina, orahovina, mahagoni, zebrano, bambus i pamuk. Nameštaj je jednostavnih linija i oblika izrađen od masivnog i tamnog drveta, najčešće od mahagonija, tikovine ili orahovine. Sofe su od tamne kože ili naprotiv neutralnih nijansi grubljeg platna, dozvoljavajući dalju igru intenzivnim dekorativnim elementima. Drveni pod je obavezan u ovakvom enterijeru i pored klasičnih izbora za drveni pod može se koristiti zebrano drvo, sinonim za afrički stil.

S obzirom da je Afrika zemlja isprepletanih kultura, mogu se koristiti njihovi različiti prepoznatljivi dezeni i simboli. Egipatski ili tuniški simboli, marokanski dezeni jarkih boja, kao i nezaobilazne tradicionalne plemenske šare. Veoma bitan element ovog stila je domaća umetnost koja povezuje boje, materijale i ceo enterijer u skladnu celinu. Deo domaće umetnosti čine zidne tapiserije, murali ili ručno izrađene drvene figure žene, maske, slonovi, nosorozi, žirafe itd. Treba paziti da se ne pretera sa takvim dekoracijama, pa da bi se to izbeglo, treba stvoriti fokusnu tačku u svakoj od prostorija. Još jedan deo afričkog stila predstavlja divljenje životinjama iz tog regiona koje se smatraju svetim, pa se u domove unose materijali sa životinjskim dezenom ili životinjske statue u raznim veličinama. To se može iskoristiti i da bi se enterijeru dao samo mali dodir Afrike, pa je dovoljno prebaciti preko sofe prekrivač sa životinjskim printom ili pronaći mesto za dve-tri drvene životinjice.

Vaše mišljenje nam je važno!

Vaša ocena: None Average: 5 (1 vote)
Sviđa mi se!

Autor: mili.tomasevic

Freelance dekorater enterijera, student Sheffield univerziteta,SAD i autor bloga PassionDecor, u kojem piše o dizajnu,stilovima,dizajnerima,i svim onim sitnim stvarima koje čine dom. Smatra da svaki ambijent treba biti odraz ličnosti...

Slični tekstovi

Slične galerije

Komentari

Pošalji novi komentar

Sadržaj ovog polja se čuva u privatnosti i neće biti javno prikazan. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.