Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

10 izuzetnih stolica

Stolice, kao površine za sedenje, ne asociraju ni na šta posebno ili uzbudljivo. Međutim, neki dizajneri su projektovali stolice nezaboravnog i inspirativnog dizajna. Na sledećoj listi nalazi se deset najupečatljivijih stolica.

Kad dizajner nameštaja pusti maštu na volju i zaboravi na praktičnost, ekonomičnost i jednostavnost, rezultat su izuzetni komadi, koji svojom kreativnošću ostavljaju bez daha.Stolice, kao površine za sedenje, ne asociraju ni na šta posebno ili uzbudljivo. Međutim, neki dizajneri su projektovali stolice nezaboravnog i inspirativnog dizajna. Na sledećoj listi nalazi se deset najupečatljivijih stolica, koje nisu vrhunac estetike koliko su vrhunac mašte i kreativnosti. Neke od ovih (ili sličnih) stolica možete i sami napraviti od najrazličitijih jeftinih i dostupnih materijala. Ako Vam treba neko instant-rešenje za osvežavanje prostora ili želite da dopunite prostor nekim efektnim komadom nameštaja, ova lista Vam može poslužiti kao inspiracija.

10. Radijator-stolica

Ova stolicu dizajnirala je ekipa kanadske firme Van Thiel & Co. Inspirisani retro radijatorima, napornim testerisanjem i zavarivanjem napravili su ovu stolicu od čistog čelika.

9. Elastična ljubav (Flexible Love)

Ova izuzetna stolica delo je tajvanskog dizajnera Či Čišena (Chiu Chishen). Zvuči neverovatno, ali ova stolica je napravljena od papira! Bezbrojni listovi papira su reciklirani na neobičan način i savijani u odgovarajuću formu. Ova stolica je vrlo elastična i može se oblikovati u najrazličitije željene oblike i to je čini "uklopivom" u različite enterijere. Flexible Love se može produžiti, što znači da ova stolica ima kapacitet sedenja od 1-16 ljudi!

8. Set stolica "Numerička tastaura"

Vrlo kreativna ideja povezuje sedamnaest stolica identičnog oblika u konstrukciju koja asocira na numeričku tastaturu. Ova stolice su, u setu, neprihvatljive za privatne objekte, zbog svoje veličine. Međutim, u nekom javnom objektu ili čekaonicama, ova "konstukcija" bi bila pun pogodak.

7. Kocka

Studio Hajnca Julena (Heinz Julen) je dizajnirao kocka-stolicu od drveta, kože i aluminijuma. Ova šarmantna stolica je rasklopiva i vrlo mobilna. Sklopljena, ima dimenzije od 60x60 cm, a rasklopljena 83x70. Prodaje se po ceni od 3,750 američkih dolara.

6. Miesrolo stolica

Miesrolo stolica je delo srpskog dizajnera Uroša Vitasa. Ova drvena stolica se može zamotati u rolnu, što je čini praktičnom i prenosivom. Neobični i futuristički dizajn Miesrolo stolice bi se idealno uklapao u moderne enterijere.

5. Swopper-stolica

Ova stolica je dizajnirana za ljude koji pate od bola u donjem delu leđa, takođe i za poboljšanje držanja i cirkulacije. Uz sve ove medicinske prednosti, Swopper je i vrlo zabavna stolica, na kojoj se može ljuljati, klatiti i poskakivati.

4. Kofer-stolica

Kao što samo ime ove stolice kaže, ona se sklapa u kofer i rasklapa u stolicu. Stvorena je za situacije kada ste prinuđeni da budete na određenom mestu gde nema mesta za sedenje ili za situacije kada Vam trebaju dodatne stolice u kući. Kofer-stolica deluje pomalo besmisleno kao komad nameštaja, ali je svakako vrlo šarmantno rešenje.

3. Stolica od praznih boca

Ova "stolica" pretstavlja duhovito i simpatično rešenje, ustvari to je samo površina sa rupama u koje je potrebno ugurati šesnaest praznih flaša da bi se uopšte dobila konstrukcija za stočić ili stoličicu. Ovaj komad je dizajnersko delo kompanije za dečiji nameštaj Chairs & Toys.

2. Ovca-stolica

Ova stolicu je napravio student NIDA-e (Nacionalni institut dramskih umetnosti), iz Australije. Ovca-stolica je rešenje projekta o pravljenju nameštaja.

1. Odmor za potrošača (Consumer’s Rest)

Ova stolica, pomalo sarkastičnog naziva, je delo nemačkog dizajnera Frenka Šrajnera (Frank Schreiner) i datira iz 1983. godine. Na pitanje kako je došao do ideje za ovu stolicu, odgovorio je "Inspirisala me je konstatacija moje majke, koja je na Salonu nameštaja rekla kako je sav taj nameštaj od žice podseća na korpe u supermarketima".

Vaše mišljenje nam je važno!

Vaša ocena: None Average: 4.7 (3 votes)
Sviđa mi se!

Autor: Anđela Damjanović

Završila školu za dizajn u Novom Sadu,smer dizajn enterijera, student Fakulteta tehničkih nauka. Ljubitelj istorije umetnosti,arhitekture i dizajna.

Slični tekstovi

Slične galerije

Komentari

Pošalji novi komentar

Sadržaj ovog polja se čuva u privatnosti i neće biti javno prikazan. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.